Tigrar med rätt att åka motorcykel

Läs även om Jycke med mc-tycke

Klicka på en bild för förstoring
 

Ett gäng som till vardags sköter jobb, familj och hem, men som på tisdagskvällar förvandlas till tigrar. Så beskriver sig Älmhults eget MC-gäng Tuesday Tigers. Smålänningen fick hänga med tigrarna på en tur i kvällssolen.

Vid Gazolindh, det som förut hette Ingvars kiosk, samlas varje mer eller mindre regnfri tisdag ett gäng MC-knuttar. De kallar sig Tuesday Tigers – det vänliga MC-gänget i Älmhult. I tisdags stod 24 motorcyklar uppställda vid macken. Gänget bestämde sig för att åka ner till Nävlingeåsen i Hässleholmstrakten. Efter att ha dragit på sig kängor, skinnställ, öronproppar och – viktigast av allt – hjälm, var alla redo att åka.

Doft av nyslaget gräs

Med viss nervositet satte sig undertecknad, som aldrig tidigare har vågat sig nära en motorcykel, bakom Björn Bengtsson, en av tigrarna, på hans Harley Davidson modell Softail. Men så fort motorcykeln rullade iväg släppte spänningen och under resten av turen var det bara att luta sig tillbaka och njuta av färden. Tigrarna tog vägen över Loshult och Killeberg och vidare ner mot Broby. I lagom hastighet gled gänget förbi gröna fält, åkrar och lummig skog. Solen silade mellan trädtopparna och då och då kändes doften av nyslaget gräs.
Efter en bensträckare i Gumlösa fortsatte färden mot den natursköna Nävlingeåsen. Därefter körde sällskapet förbi Ignaberga och Tykarpsgrottan.
I Stoby blev det paus och tillfälle att äta en bit mat på McDonald´s. Då pausen var över påbörjades hemfärden, via den gamla vägen över Hästveda och Osby.
 

Ingen klubb

Tuesday Tigers är inte en klubb, snarare en gruppering. Det som förenar gänget är kärleken till motorcyklar. Att bilda förening tror tigrarna inte på.
– Många föreningar blir institutionaliserade, föreningen blir ett självändamål. Så ska det inte vara. Tuesday Tigers är en lös sammanslutning, och finns det inget intresse, så självdör den. Det ska den göra - den ska finnas kvar så länge den är berättigad, menar Björn Bengtsson.
Det finns inga skrivna regler för träffarna, men det behövs inte heller, menar P-G Andersson:
– Alla förstår vad som gäller, det behövs inga stadgar. Det fungerar om man vill att det ska fungera, säger han.

Roligare att åka många

Själva tanken med tisdagsträffarna är i grund och botten mycket enkel:
– Det är roligt att åka motorcykel ensam, men det är ännu roligare att åka många, sammanfattar Björn Bengtsson. Det är också meningen att träffarna ska vara en mötesplats för älmhultsborna. Alla vet att om vädret är hyfsat, så står det ett gäng nere på Gazolindh vid halv sex-tiden. Sedan får man se vart vägen bär. Oftast har någon tänkt ut ett förslag. Tigrarna har tidigare åkt bland annat till Åhus, lantcaféet i Öhr, Båstad och Ystad.
– Genom tisdagsträffarna kommer man ut till ställen som man själv aldrig skulle ha hittat. Det är alltid någon som har något tips, säger Lars Granrot, som brukar åka med tigrarna så ofta han har möjlighet.


Björn Hornestedt, Bengt Karlsson, Michael Håkansson och Björn Bengtsson tar en bensträckare
 


Några av spättorna,
Lillie Karlsson, Eva Andersson och Kerstin Olofsson

Frihetskänsla

På vintertid blir det inte så mycket åkande, men även då brukar gänget träffas.
– Då ägnar vi oss istället åt något annat som bikers älskar, nämligen barhäng, berättar Björn Bengtsson. Man anordnar även bussresor till MC-mässorna i Göteborg och Stockholm. På frågan om vad det är som lockar med motorcyklar svarar tigrarna så här:
– Dofterna är något jag tänkt på. Man känner alla lukter ute i naturen, det är inte som att sitta avskärmad i en bil. Man kan säga att det är något av en frihetskänsla, man är ett med maskinen och har själv ansvaret för allt.
Det är en total upplevelse, menar P-G Andersson. Björn Bengtsson håller med:
– Frihet, det är vad det handlar om. Det är ett slitet ord som sammanfattar allting. Oavsett hur ens liv ser ut i övrigt så är man åtminstone fri för en liten stund på motorcykeln.

Text och foto: Charlotte Granrot
Copyright: Smålänningen, Ljungby 2005